Resepi Roti Mudah Buat Tapi Sedap

      No Comments on Resepi Roti Mudah Buat Tapi Sedap

Mudah tapi sedap!

Salam hormat untuk semua, hari ni BB ingin berkongsi cerita tentang roti.  Sejak2 perintah kawalan pergerakan (PKP) ni , payah pulak nak dapat roti kat kedai2 berhampiran.Terutama roti Gardenia. Sampaikan tersebut2 roti dalam mimpi. Haha.. 

Sebenarnya kita boleh buat roti sendiri untuk dinikmati bersama ahli keluarga. Anda tidak perlu lagi rasa sangsi dengan barang makanan yang anda sendiri buat betul tak? Jika anda ada masa la, jika anda rajin laa.  Kalau malas kena la tunggu roti Gardenia pagi2. Tapi untuk membuat roti kecil-kecilan pun memerlukan sedikit kos juga. Kalau yang nak bagi tangan berketul tu boleh la uli sendiri. Boleh lah mengadun tepung sendiri. Jgn gunakan breadmaker. Nanti tangan kita berketul2 mcm roti. Gebu lagii..Haha..

Lagi pun kita kena beli juga bahan2 roti tu, seperti tepung, yis, butter, telur, madu dan sebagainya kan. Bukan nak jd  Mcgyver, tgk serbuk sabun basuh baju blh guna utk tukar jd tepung. Hahaha…

Ok. Baik, BB nak kongsi cara buat roti ni pun BB amik dari dalam blog. Tapi boleh lah sama2 kita ambil ilmu roti ni kot2 menjadi. Mana tau kita ada bakat terpendam. Roti kita makin gebus dari roti kat kedai tu. Boleh lah kita supply roti kat kedai2 plak kalau orang kat rumah dah jemu. Mana taknya, mentang2 roti kita asyik menjadi sampaikan makan tengah hari pun menu roti..Huhu..

Kalau tengok cara nak buat roti ni rasa2 kita mampu buat. So untuk mula2 ni jom BB share buat roti yang simple2 dulu. Breadmaker pun tak perlu. Lepas kita semua terror buat roti simple ni, baru BB kongsi buat roti yang susah sikit. Yang lebih thrill lg. yang boleh kita eksport plak. Haha.

Pajang plak BB ngomel, bila kita nak buat roti ni?. Ok. Jom kita start buat roti. Anda hanya klik “ROTI SENANG TAPI SEDAP”.  Untuk lebih jelas anda boleh lihat vedio dibawah.  Dapat? Harap2 lepas ni tak payah susah2 cari roti kat kedai lagi. So, Selamat mencuba. BB doakan roti anda lazat dan sedap. Jangan lupa share dengan BB hasil uli anda ye.

Vedio resepi roti buat sendiri

Kredit kpd remaja.my dan Khalida Mahsari Ummi Khadeejah serta katdapur  youtube. Dengan ilmu yang dikongsi,semoga anda dirahmati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *